Debat og politik

Sådan kan vi skaffe 2.000 flere til ældreplejen

Mona Striib, Forbundsformand i FOA. Pressefoto

Knap hver femte deltidsansatte i ældreplejen vil op i tid. Men trods personalemangel får mange ikke lov at arbejde flere timer. Behovet for at skrue deres timetal op er akut, siger FOA-formand Mona Striib.

Hele ældreområdet skriger allerede nu på arbejdskraft, og personalemanglen bliver kun værre i de kommende år, hvor vi bliver flere ældre i samfundet. Alligevel ligger der et stort uforløst arbejdskraftspotentiale lige for næsen af arbejdsgiverne.

Omkring hver femte af de ansatte, som i dag arbejder på deltid, vil nemlig gerne op i tid. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale i ældreplejen.

Helt konkret er knap 1.400 deltidsansatte blevet spurgt, om de inden for de næste to år kunne tænke sig at få flere faste timer om ugen. Til det svarer 18 procent, at det vil de gerne. Halvdelen af dem, 9 procent, vil endda gerne op i tid med det samme.

”Situationen på arbejdsmarkedet er efterhånden desperat på grund af manglen på kvalificerede medarbejdere. Frem mod 2030 skal vi skaffe 42.000 nye social- og sundhedsansatte. Så her kan det kun gå for langsomt med at få sat de medarbejdere, der vil have flere faste timer, op i tid,” siger FOAs formand Mona Striib.

Selv om en del af de social- og sundhedsansatte ønsker flere timer, er det imidlertid ikke altid let at få. Det viser undersøgelsen også. Af dem, der ønsker at gå op i tid, har et flertal, nemlig 53 procent, allerede forhørt sig på deres arbejdsplads, om de kunne få flere timer – og fået afslag. Yderligere 29 procent har på anden vis forsøgt at øge deres faste timetal for eksempel ved at søge andet arbejde med flere timer.

”Det giver absolut ingen mening, at man på den måde takker nej til arbejdskraft, som står der lyslevende og byder sig til. Ikke mindst når vi står i så massiv en rekrutteringskrise, må det være en ret, at man kan arbejde på fuldtid, og jeg har faktisk svært ved at forestille mig en god nok undskyldning for, at arbejdsgiverne siger nej til at give dem flere timer,” siger Mona Striib.

Det er alvorlige mængder af arbejdskraft, samfundet går glip af. Beregninger viser, at hvis man her og nu gav alle deltidsansatte, som er interesseret i at arbejde mere, en fuld arbejdsuge på 37 timer, ville det svare til, at vi fik 2.000 flere ansatte på fuldtid.

”Det er jo et enormt reservoir af ubrugt arbejdskraft. De ekstra timer vil ikke kun skaffe flere kræfter, men også sikre de ældre en bedre pleje med større kontinuitet og færre forskellige ansigter blandt personalet. Så selvfølgelig skal vi efterkomme de ansattes ønsker om at arbejde mere,” siger Mona Striib.

Siden 2019 er medlemmer af FOA, som arbejder i ældreplejen, samlet set gået op i tid. I dag melder 26 procent, at de arbejder 37 timer om ugen eller mere. Samme tal var i 2019 18 procent.

”Forhåbentlig er det en udvikling, der vil fortsætte i den positive retning. Men vi skal have syvmilestøvler på, for rekrutteringsudfordringerne øges dag for dag,” siger Mona Striib.

Kommentarer